dilluns, 26 d’octubre del 2015

Ex-libris Ajuntament de l'Hospitalet de Llobregat

Del 14 d'abril al 22 de maig de 1988 vaig fer una exposició d'ex-libris al Museu de l'Hospitalet de Llobregat. Un temps després vaig dissenyar aquest ex-libris amb l'emblema de la ciutat: la figura d'una medusa. Això té el seu sentit. Les primeres restes materials d'una certa importància trobades a L'Hospitalet daten del segle IV abans de Crist. Corresponen a la cultura ibèrica, encara que s'han trobat proves de presència humana durant el Paleolític i el Neolític a la vall del riu Llobregat. Però com que la cultura es sedimenta per capes, a L'Hospitalet també s'han trobat nombroses restes de l'estada dels romans, a partir del segle II abans de Crist, com el Cap de Medusa, una peça d'ús funerari l'original de la qual es troba al Museu Arqueològic de Barcelona. Vet aquí, doncs, aquesta personal reinterpretació d'el Cap de Medusa, aquí, un bust.

dimecres, 21 d’octubre del 2015

Ex-libris Lluís Coll

L'any 1990 vaig dissenyar aquest ex-libris a nom de Lluís Coll. En el centre d'un rectangle hi ha perfilat un bust masculí. Al voltant d'aquesta figura es distribueixen imatges de la professió i afeccions de Lluís Coll.

dilluns, 19 d’octubre del 2015

Ex-libris Margot Schmitz

Aquest ex-libris està dissenyat i imprès l'any 1986. És a nom de Margot Schmitz, col.leccionista que vivia a Colònia (Alemanya). Va morir fa uns quants anys.

dijous, 15 d’octubre del 2015

Ex-libris Sagués-Gabarró

L'original imprès de l'ex-libris a nom de Sagués-Gabarró fa goig, ja que l'arc es veu daurat, tal com era l'encàrrec: una impressió a tres tintes. Els objectes de la il.lustració estan emmarcats per una sanefa en la qual hi ha una agulla de cosir. Segur que identifica algú amb aquest ofici o afecció. Ho remarco perquè l'agulla no és tan visible com els altres elements que componen aquest ex-libris familiar dibuixat l'any 1987.

dimecres, 14 d’octubre del 2015

Ex-libris Gabriele D'Annunzio Cittá Di Pescara

L'any 1988, la ciutat italiana de Pescara, ciutat nadiua de Gabriele D'Annunzio (1863-1938), va convocar un concurs dedicat a la seva figura. El motiu era la commemoració dels cinquanta anys de la seva mort. L'aura literària de Gabriele D'Annunzio, lligada al moviment modernista, queda molt tocada per les seves idees polítiques d'ordre feixista. Fa de mal llegir, doncs, D'Annunzio, si el lector no separa una cosa de l'altra. En aquell temps jo acabava de llegir Novelle della Pescara, un conjunt de narracions on la ciutat de Pescara té protagonisme. D'aquí ve que, saltant per damunt d'aquesta filiació política de l'escriptor, decidís participar en aquest concurs, en el qual vaig incloure un fragment procedent d'aquest llibre que l'autor va publicar l'any 1902. 

dijous, 8 d’octubre del 2015

Ex-libris Rafael Oromí

Vaig fer diversos ex-libris a nom del meu primer marit, Rafael Oromí. Aquest és de l'any 1989.